5 apró, de annál hasznosabb konyhai kiegészítő a mindennapokra
A főzés lehet kellemes időtöltés, vagy a házimunka egyik idegőrlő, időigényes része. Mindez pedig nemcsak felfogás kérdése, hanem a használt konyhai kiegészítők minőségén is múlhat a hozzáállásunk.
A hasznos kis eszközök ugyanis jelentősen képesek megkönnyíteni a főzést és az előkészületeket, ezáltal rengeteg értékes időt megtakaríthatunk, amit utána pihenésre vagy a hobbinkra szánhatunk. Éppen ezért az alábbiak minden konyhában legyenek kéznél!
HÁMOZÓ
Mi a közös a burgonyában, a sütőtökben, a kiwiben, a répában és a mangóban? Igen, mindegyik nagyon finom és egészséges, de most nem erre gondoltunk. Hanem arra, hogy addig nemigen tudjuk élvezni az ízüket, amíg el nem távolítjuk a héjukat.
Ehhez persze lehet kést is használni, de ha kevésbé vagyunk rutinosak, netán sietnénk, akkor nem is olyan egyszerű vékonyan meghámozni őket.
Az értékes beltartalom azonban nem veszik kárba, ha hámozót használunk a művelethez! Ezzel az eszközzel gyorsan és egyszerűen lehúzhatjuk a gyümölcsök és zöldségek héját, ráadásul olyan vékonyan tudunk hámozni vele, amire egy szimpla késsel csak a profik képesek.
FOKHAGYMANYOMÓ
A főzős műsorokban a séfek általában a kés lapjával préselik össze a fokhagymagerezdeket, de aki amatőrként próbálkozott már vele, annak bizonyára nem újdonság, hogy ez is egy olyan trükk, amely bár egyszerűnek látszik, de valójában cseppet sem az.
Sebaj, ha a konyhai kiegészítőink között akad egy fokhagymanyomó, akkor azzal tökéletesen kiválthatjuk a fenti módszer. Az eszköz két szárát összenyomva a fokhagymagerezd átpréselődik egy rácson, így nemcsak rögtön fel lesz aprítva, hanem kiszabadulnak a jellegzetes ízét és illatát adó aromák is, amivel az ételünket szeretnénk gazdagítani.
GYÜMÖLCSFACSARÓ
Igen, tudjuk, a profi szakácsoknak nem kell semmilyen segédeszköz ahhoz, hogy kinyerjék a citromnak vagy a narancsnak a levét, egyszerűen fél kézzel összenyomják, a másik kezükkel átszűrve pedig az ételbe csorgatják.
Így sajnos nem mindig egyszerű kipréselni az összes levet, ráadásul a magok is belepottyanhatnak az ételbe. Szerencsére erre a célra is akad egy nagyszerű konyhai kiegészítő, amit nemes egyszerűséggel úgy hívnak, hogy gyümölcsfacsaró. Akár az utolsó cseppig kifacsarhatjuk vele a citrusfélék levét, ezután pedig a magokat is egyszerűen kiszedegethetjük belőle.
NÉGYOLDALÚ RESZELŐ, AZ EGYIK LEGPRAKTIKUSABB KONYHAI KIEGÉSZÍTŐ
A reszelés egy alapvető aprítási művelet, amit számos hozzávaló esetében lehet alkalmazni. Gondoljunk csak a különféle sajtokra, a gyömbérre, a répára, az uborkára, a citrom- és narancshéjra, a csokoládéra, a szerecsendióra!
Persze mindenhez egyetlen reszelő általában nem elég, hisz néha durvábbra, máskor finomabbra szeretnénk aprítani az alapanyagokat. Ha viszont akad a konyhában egy négyoldalú reszelő, akkor ez lesz az az eszköz, ami mindenre használható.
Szinte bármit leszerelhetünk vele, a négyszög formája és a felső füle miatt stabil a fogása, helytakarékos, és ha találunk egy jó minőségű darabot, akkor jóformán örök életű is. Csupán arra kell ügyelni, hogy minden használat után alaposan megtisztítsuk, és megfelelő helyen tároljuk!
ALMASZELETELŐ TÁROLÓDOBOZZAL
A gyermekeket nem egyszerű rávenni a rendszeres gyümölcsfogyasztásra, de az segíthet, ha hagyjuk nekik, hogy maguk pucolják meg vagy szeleteljék fel a finomságokat. Egy almaszeletelőt a gyerekek is biztonságosan használhatnak, és egy mozdulattal cikkekre vághatják az almát, valamint megszabadíthatják a magházától. A jól záródó edény pedig frissen tartja a gyümölcsöt.
Mindez azonban csak az ízelítő, webáruházunk kínálatában rengeteg hasznos kiegészítőt talál még!