A bajaiak büszkesége: a híres bajai halászlé nyomában
A horgászok egy jelentős része nemcsak a pecázás öröme miatt ragad botot rendszeresen, hanem a kifogott hallal konkrét célja van: mégpedig az, hogy valami finomságot készítsen belőle.
A Duna partján fekvő festői kisváros, Baja lakossága számára pedig nem is kérdés, hogy a legízletesebb étel bizony a város híres halászléje. Mivel webáruházunk csapata is bajai származású, ezért cikkünkben ezt a ma már hungarikumnak számító ételt szeretnénk olvasóinknak bemutatni.
HAJRÁ, HORGÁSZOK!
Nincs halászlé lelkes és kitartó horgászok nélkül, hiszen a fő alapanyagul szolgáló halakat valakinek ki is kell fognia vizéből. A bajaiak szemében viszont szentségtörésnek számít ezt az ételt más vizekből, pláne külföldről importált halból elkészíteni.
Az első feladat tehát a horgászoké, nekik kell “kicsalogatniuk” a vízből a kopoltyúsokat. A bajai halászlé a tradicionális recept szerint pontyból készül, amiből szerencsére rengeteg található a város mentén haladó folyóban, vagy tavakban.
S bár a pecázás egyik legfontosabb kelléke a bot, nem becsülhetők le az olyan fontos segédeszközök szerepe sem, mint például a Morakniv Floating horgászkés. S hogy milyen is az ideális horgászkés? Többek között borotvaéles pengével rendelkezik, kényelmes fogású a markolata, de ami még fontosabb, olyan kialakítású, hogy nem süllyed el a vízben, hanem lebeg a tetején.
Hiszen a pecázás hevében bármikor előfordulhat, hogy egyszer csak kiesik a kés a horgász kezéből vagy zsebéből és a vízben landol. Ha rögtön elmerül, akkor ez egyet jelent a végleges búcsúval, de ha fenn marad, akkor könnyedén “ki lehet halászni”, és egy gyors törölgetést követően továbbra is kiszolgálhatja gazdája igényeit.
Ha pedig végre sikerült kifogni pár szép méretes pontyot, akkor ideje megrakni a tüzet a bogrács alatt.
HOGYAN KÉSZÜL A BAJAI HALÁSZLÉ?
Sokan azt hiszik, hogy a bajai halászlét csupán a gyufatészta különbözteti meg a szegeditől vagy a mohácsitól, de ez tévhit, ugyanis az elkészítés módszere is eltérő.
Először is a pontyot megtisztítjuk, feldaraboljuk, beirdaljuk, majd lesózzuk és néhány órát állni hagyjuk. A művelethez használjunk minőségi késeket, egy vékony, hosszú pengéjű filézőkés például nagyon hasznos lesz a hal szakszerű előkészítéséhez. A nagyobb méretű szakácskéseket pedig használjuk a hagyma felkockázásához.
A feldarabolt halat és az aprított vöröshagymát tegyük a bográcsba és öntsünk rá vizet (2 kg pontyhoz és 18 dkg hagymához kb. 2,5-3 liternyit, ebből egy 4 személyes adag lesz). Rakjunk pár fahasábot a tűzre, hogy nagyobb lánggal égjen, és forraljuk fel a vizet. Ha már felhabzott, akkor tegyünk bele 2 púpos evőkanálnyi édes-nemes fűszerpaprikát és 3-4 db cseresznyepaprikát.
Forrástól számítva főzzük 35-40 percig, de csak akkor sózzuk, amikor már majdnem készen van. Közben egy másik edényben főzzük ki a gyufatésztát. Fontos, hogy a halászlét nem szabad sokat kevergetni, mert összetörjük benne a halat, inkább a bográcsot mozgassuk. Látható, hogy voltaképpen egy nagyon egyszerű, pár hozzávalóból álló, hamar elkészülő ételről van szó, nem csoda, hogy a horgászok, halászok egyik kedvence.
A kész halászlét merjük ki tányérokba. Kenyeret ne kínáljunk mellé, a bajaiak ugyanis sosem esznek hozzá, ők gyufatésztával fogyasztják.
BAJÁN MINDEN A HALÁSZLÉRÓL SZÓL
Természetesen azoknak is van lehetőségük megkóstolni ezt a legendás ételt, akik nem vállalkoznak az elkészítésére. Baján ugyanis szinte minden étteremben kapható a tradicionális halászlé, így elég csak betérnünk az egyik csárdába, és máris rendelhetünk egy adaggal ebből a finomságból.
A város legnagyobb eseménye pedig a Bajai Halfőző Fesztivál, mely minden nyáron megrendezésre kerül.