Hasznos tippek grillezéshez kezdőknek
A nyári hónapokban nincs is jobb szabadtéri program, mint egy kis grillezés a családdal, barátokkal. A kellemes társaság, a finom ételek és italok, no meg a komfortos ülőalkalmatosságok garantálják a jó hangulatot.
Az viszont meglehetősen illúzióromboló tud lenni, ha a sütés kudarcba fullad, mert ízletes fogások helyett keserű, megégett zöldségeket, rágós húsokat tudunk csak felszolgálni. A grillezés nem ördöngösség, ha pedig odafigyelünk és a megfelelő kellékeket használjuk, akkor kezdőként is ínycsiklandó finomságokat készíthetünk.
MILYEN TÍPUSÚ GRILLT VÁLASSZUNK?
A klasszikus faszenes mellett létezik gázos és elektromos grillező is. Ez utóbbiak bár értelemszerűen nem adják meg az ételeknek a jellegzetes füstös ízt, viszont a használatuk sokkal egyszerűbb, hisz nem kell tüzet gyújtani és a parázs mennyiségére, hőmérsékletére figyelni, hanem egyszerűen beállíthatjuk a kívánt hőfokra.
Ha abszolút kezdők vagyunk, és/vagy nem szeretnénk a szén begyújtásával bajlódni, akkor válasszunk gázzal vagy árammal működő grillt.
MILYEN EGYÉB ESZKÖZÖKRE LESZ SZÜKSÉG A GRILLEZÉS SORÁN?
A grillsütő és az alapanyagok mellett érdemes beszerezni az alábbiakat is, hiszen megkönnyítik a dolgunkat, néhány közülük pedig egyenesen nélkülözhetetlen lesz:
- Éles kések: itt ne csak az étkezéshez használt késekre gondoljunk, hanem azokra is, amiket az előkészületek során használunk majd. Egy nagyobb szakácskésnek és egy kisebb szeletelőkésnek egészen biztosan jó hasznát vesszük majd.
- Csipeszek és forgatóvillák: a grillrácsok környékén nagy forróság uralkodik, ezért könnyen lehet égési sérüléseket szerezni. Az éppen készülő ételeket ezért soha ne kézzel, vagy étkezési célra szánt villával mozgassuk, hanem használjunk grillcsipeszt, -lapátot és -villát, aminek hosszabb a nyele, ezáltal a kezünk biztonságos távolságban marad a forró felületektől!
- Edények: nem minden ételt lehet közvetlenül a rácsokon elkészíteni (pl. egyes halfajták sülés közben hajlamosan szétmállani), ezeket érdemes egy grill-lapon vagy öntöttvas edényben megsütni. Illetve remek köretek is készíthetőek bennük. Tegyünk az edény aljára egy kis zsiradékot, majd szórjuk bele a karikákra vágott burgonyát és süssük ropogósra, majd ízesítsük ízlés szerint. Ha nemcsak sütni, hanem párolni is szeretnénk a grillen, akkor érdemes lehet beszerezni egy párolóedényt is.
- Kötény: mint minden étel elkészítése, a grillezés is “szennyeződésekkel” jár: a fröccsenő zsír, a lédús zöldségek leve, a fűszerpaprika, ha a ruhánkra kerül akár olyan nyomot is hagyhat rajta, amit még folttisztítóval sem lehet eltávolítani. Ezért érdemes az előkészületektől a sütögetés végéig egy praktikus kötényt viselni, amivel megvédhetjük a ruházatunkat.
MILYEN ÉTELEKET LEHET ELKÉSZÍTENI A GRILLEN?
A kérdést talán egyszerűbb lenne úgy feltenni, hogy mit NEM lehet? A grillezés ugyanis hihetetlenül sokféle lehetőséget rejt magában, rengeteg alapanyagból lehet ízletes fogásokat kreálni.
A grillen való sütésre alkalmas szinte minden húsfajta, ideértve a sertést, a marhát, a szárnyasokat, a halakat, de még a vadhúst is. A darált húst fűszerezzük be és formázzunk belőle pogácsákat. Már csak néhány bucira, sajtra és zöldségekre van szükség, és már kész is az isteni grillezett hamburger!
Zöldségek közül a gombát, cukkinit, padlizsánt, paprikát, paradicsomot, burgonyát, kukoricát, hagymát szokták a leggyakrabban grillen megsütni, ezekkel biztosan nem lövünk mellé.
Készítsünk desszerteket! Süssünk fahéjas cukorban megforgatott almát, banánt, körtét, barackot a rácsokon, majd tálaljuk vaníliafagylalttal és tejszínhabbal. Kellemes grillezést kívánunk!