Hatékony munka a sokoldalú Fiskars zöldséghámozó segítségével
A Fiskars zöldséghámozó kínálatában sokféle modellel találkozhatunk, és mindegyiknek megvan a magas technikája, az, hogy milyen módon tudunk vele dolgozni. Persze mindenekelőtt fontos kérdés, hogy mi mindent is szükséges meghámoznunk.
HÁMOZNI VAGY NEM HÁMOZNI?
Webáruházunk konyhai kiegészítők kínálatában széles választékkal várjuk vásárlóinkat, így egyebek mellett hámozók, pizzavágók, kézi habverő is kaphatók. A zöldségek, gyümölcsök hámozása nem mindig hálás és könnyű feladat, gondoljunk csak például az ananászra.
Azonban míg például a fent említett gyümölcs esetében nem kérdés, hogy meg kell-e hámozni, úgy sok esetben nem lehetünk biztosak benne. Biztos sokan hallották már a mondást, miszerint: a héjában van a vitamin. És ez voltaképp igaz is.
A gyümölcsök és a zöldségek antioxidánsokat tartalmaznak, melyek számos betegség kockázatát csökkentik, ezek feladata a szabadgyököknek nevezett instabil molekulák elleni küzdelem. A kutatók úgy vélik, hogy az antioxidánsok segíthetnek csökkenteni a szívbetegségek és bizonyos ráktípusok kockázatát.
A természet ezen kincsei magas antioxidáns tartalmúak, és a kutatások szerint úgy tűnik, hogy ezek a külső rétegben koncentrálódnak jobban. Egy vizsgálatban az antioxidánsok szintje akár 328-szor magasabb volt a gyümölcsök és zöldségek héjában, mint a gyümölcshúsban.
SOK ESETBEN EHETETLEN A HÉJ
Ez az alapelv fontos, de vannak olyan gyümölcsök és zöldségek, melyek héját egyszerűen nem lehet megenni. Ilyen például az avokádó, a dinnye, a hagyma és a zeller vagy a sütőtök. Sokféle héjat egyszerűen nincs gusztusa az embernek megenni, vagy épp élvezhetetlen az íze.
A citrusfélék héja is kemény és keserű, ezért nyersen igen nagy kihívás lenne elfogyasztani. Vannak továbbá ehető héjú gyümölcsök, melyek héja viaszszerű réteggel van bevonva, melyet különösen nehéz eltávolítani, ilyenkor is a hámozás marad a legjobb megoldás.
A HÁMOZÁS MELLETTI ÉRVEK
Sokan tartanak a növényvédő szerektől, melyeket általában a terméskárok csökkentésére és a terméshozam növelésére használnak. Bár egyes ilyen szerek a gyümölcsök és zöldségek húsába is bejutnak, sokat közülük a külső héj tartalmaz. A mosás jó módszer arra, hogy megszabaduljunk a héj felületén lazán megtapadt növényvédő szerek maradványaitól, azonban a beszivárgott anyagok ellen a legjobb módszer a hámozás.
FISKARS ZÖLDSÉGHÁMOZÓ
Ilyenkor jön jól egy Fiskars zöldséghámozó, ami sokoldalúan használható a héj eltávolítására. Vékony pengéjével könnyen tudunk dolgozni, és a héjat vékonyan el tudjuk távolítani. Így az alatta lévő antioxidánsokban gazdag, fogyasztható rész máris a rendelkezésünkre áll. Könnyen használható, tartós, minőségi termék, mellyel valóban öröm a hámozás. Nem kell késsel farigcsálni, és elveszteni a héj alatti részek vitaminjait és ásványi anyagait.
Egyes zöldségek és gyümölcsök héját (mosás után) biztonságosan lehet fogyasztani, ilyen például az alma, a sárgabarack, a spárga, a sárgarépa, a bogyós gyümölcsök, az uborka, a padlizsán, a szőlő, a borsó, a körte vagy épp a burgonya.
A héj elfogyasztása melletti érvek sorát folytatva pedig nem árt tudni, hogy a növények egyik legtáplálóbb része ez, hisz nemcsak antioxidánsokban, hanem rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag.
Hámozzunk vagy ne tegyük – a kérdésre mindenkinek magának kell megtalálnia a választ. A konyhai előkészítési feladatok sorában azonban sok mást is találunk, és mindehhez kínálunk tartós, minőségi eszközöket, felszereléseket webáruházunkban.