Indul a grillszezon – hogyan készüljünk fel rá?
Így a tavasz derekán járva nyugodtan kijelenthetjük, hogy végre indul a grillszezon. A hosszú őszi-téli hónapok után pedig nagyon jólesik végre kiszabadulni a házból és a konyhából, és odakinn a szabad levegőn készíteni a finomságokat.
Ennek apropóján cikkünkben hoztunk néhány praktikus ötletet és jótanácsot, melyeknek kezdő és haladó grillezők is hasznát vehetik.
AZ ALAPVETŐ FELSZERELÉS
Először is tekintsük át röviden, hogy milyen eszközökre lesz szükségünk a sütögetéshez.
A legalapvetőbb eszköz természetesen maga a grillsütő. Ez lehet hagyományos faszenes, gázos vagy esetleg elektromos. Mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya, amikről rengeteget lehetne írni, jelen cikkünkben viszont most nem célunk mélységeiben belemenni a grillsütők fajtáinak ismertetésébe. Mindenesetre érdemes tájékozódni az egyes típusok tulajdonságairól, és ezek alapján kiválasztani az igényeinknek megfelelőt.
A sütő mellett viszont érdemes beszereznünk azokat a kiegészítőket is, amiket használni fogunk a grillezés során. Az előkészületekhez biztosan szükségünk lesz minőségi szakácskésekre, hiszen az alapanyagokat fel kell szeletelni, méghozzá precízen és hatékonyan. Célszerű külön kést használni a húsfélékhez és a zöldségekhez, gyümölcsökhöz.
A szeletelést vágódeszkán végezzük, az előkészített alapanyagokat pedig a felhasználásig tegyük tálakba, és fedjük le alufóliával, nehogy valamilyen szennyeződés vagy rovar kerüljön rájuk.
A sütés folyamán is nélkülözhetetlenek bizonyos segédeszközök, ilyen többek között a grillcsipesz, -lapát és -villa, melyekkel a rácsra helyezhetjük, sülés közben mozgathatjuk, valamint a végén leszedhetjük az ételeket.
Ha olyan fogásokat is készítünk, amik sülés közben hajlamosak szétesni (a halszeletek például tipikusan ebbe a kategóriába tartoznak), akkor ezeket ne közvetlenül a rácson, hanem egy grill-lapon süssük. Ez az eszköz alkalmas pizza és desszertek készítésére is, így mindenképp érdemes beszerezni egyet, ugyanis így sokkal többféle ételt kreálhatunk a grillezővel.
HOGYAN KÉSZÜLJÜNK ELŐ A GRILLEZÉSRE?
Egy grillpartit nem túl jó ötlet “ahogy esik, úgy puffan” módon megrendezni, hanem érdemes mindent előre eltervezni. Azaz gondoljuk végig, hány főre tervezünk sütni, és pontosan mi legyen a menü. Ehhez mérten szerezzük be a hozzávalókat.
Ha a társaságban lesz olyan, aki vegetáriánus vagy vegán étrendet követ, akkor számára is készüljünk alternatívával, például hús helyett készítsünk neki grillezett tofut.
A grillparti előtti napokon vegyük számba a felszerelésünket, nézzük meg, hogy biztosan minden szükséges eszköz a rendelkezésre áll-e. Élezzük meg a késeket, tisztítsunk meg minden kelléket. Ami esetleg hiányzik, azt gyorsan megrendelhetjük a finnshop.hu kínálatából.
Szedjük elő a sütőt is, elektromos vagy gázos típus esetén indítsuk be, nézzük meg, hogy megfelelően működik-e. Faszenes változatnál ellenőrizzük, hogy van-e elegendő szén és begyújtófolyadék. Ha poros, vagy a legutóbbi használat után nem lett rendesen megtisztítva, akkor mossunk el minden szükséges alkatrészt.
Így a parti napján minden készen áll majd, és nem kerülünk abba a helyzetbe, hogy már megérkezett az éhes vendégsereg, és akkor derül ki, hogy valami hiányzik vagy nem működik.
INDUL A GRILLSZEZON: KÉSZÍTSÜK ELŐ AZ ÉTELEKET IS
A grillezésnek akadnak olyan lépései, amiket előre érdemes megcsinálni: például a húsokat szeleteljük fel és pácoljuk be előző nap, így sokkal jobban átjárják a fűszerek. A zöldségeket és salátákat viszont mindig aznap mossuk meg és vágjuk fel, hogy ne veszítsenek a frissességükből.
Jó étvágyat, kellemes grillezést kívánunk!