Készítsünk páratlanul finom ételeket a Fiskars Norden edények segítségével!
A gasztronómia világa teli van váratlan izgalmakkal. Ha fel akarjuk dobni a régi, már-már unalmassá vált recepteket, akkor nem is feltétlenül csak az összetevőkön érdemes változtatni, hanem akár a felhasznált edényeken is.
A Fiskars Norden termékcsalád edényei között például találhatóak öntöttvasból készült darabok is, melyek egy méltatlanul elfeledett, tradicionális ételkészítési módot elevenítenek fel.
BEMUTATKOZNAK A FISKARS NORDEN EDÉNYEK
A skandináv vidékek ihlette Fiskars Norden termékcsalád számos kiváló eszközt tartalmaz, amelyeknek mind jó hasznát vesszük, ha szabadtéri főzésről van szó. A fejszékkel felapríthatjuk a tűzifát, a konyhakésekkel előkészíthetjük a hozzávalókat, a rozsdamentes acél, és öntöttvas edényekkel pedig finomabbnál finomabb fogásokat kreálhatunk.
Nézzük meg most ez utóbbiakat kicsit bővebben: a kínálatban kapható öntöttvas grill-lap, illetve serpenyő és lábas többféle méretben. Az edények használhatóak bármilyen típusú tűzhelyen és sütőben, de ha autentikus gasztronómiai élményekre vágyunk, akkor szabad tűzön vagy grillen készítsük el benne az ételeket.
Bár a nyárnak már sajnos vége, még ősszel is akadnak kellemesen meleg, napsütéses napok, amikor érdemes a szabadban időzni és egy kis kerti mulatságot rendezni. Legalább a hőségtől nem kell már tartani, aki pedig fázik, az nyugodtan közelebb húzódhat egy kicsit a tűz jólesően melengető lángjaihoz.
ÚJ ÖNTÖTTVAS EDÉNY? NE HAGYJUK KI A BEAVATÁST!
Az öntöttvasból készült edények igaz, hogy egy picit több gondoskodást és odafigyelést igényelnek, mint az alumínium vagy acél társaik, de cserébe élettartam tekintetében messze felülmúlják őket. Egy megfelelően karbantartott edény még 100 év múlva is használható marad, így tényleg érdemes vigyázni rá.
Ennek a folyamatnak a része az is, hogy a nemrégiben vásárolt Fiskars Norden öntöttvas edényt az első használat előtt beavatjuk. No ne gondoljunk semmiféle rituális vallási szertartásra vagy hasonlóra, a beavatás szó ebben az esetben teljesen mást jelent.
Az edényt először is tisztítsuk meg mosószeres vízzel, hogy a gyártás és szállítás során rákerült szennyeződéseket eltávolítsuk. Utána töröljük szárazra és kenjük ki vékonyan étkezési zsírral vagy olajjal.
Ezt követően szabad tűzön vagy tűzhelyen hevítsük addig, míg füstölni nem kezd, majd hagyjuk lehűlni. Ezt a lépést ismételjük meg 2-3 alkalommal, végül mossuk el az edényt tiszta vízzel, és száradás után ismét zsírozzuk vagy olajozzuk ki. Most már készen áll a használatra.
MI MINDENT KÉSZÍTHETÜNK A FISKARS NORDEN ÖNTÖTTVAS EDÉNYEKBEN?
Az öntöttvas edények sokoldalúságát bizonyítja, hogy rengetegféle étel elkészítésére alkalmasak, akár grillen vagy szabad tűzön is.
A grill-lapon süthetünk tojást, palacsintát, húspogácsákat, burgonyát, halfilét. A bordázott grillserpenyővel klasszikus “grillcsíkos” ételeket készíthetünk, ezért ideális nagyob hússzeletek, zöldségek sütésére, de akár olyan különlegességeket is kipróbálhatunk, mint a grillezett ananászkarikák vagy banánszeletek.
A magasabb falú edény már alkalmas raguk, pörköltek készítésére is, például főzzünk meg benne egy adag gulyást bogrács helyett.
A lábasoknak pedig akkor vesszük jó hasznát, ha nagyobb adag ételt szeretnénk. Próbáljuk ki, milyen benne töltött paprikát vagy káposztát készíteni! Hiába használjuk ugyanazokat a hozzávalókat, mint máskor, mégis egy izgalmas, egyedi ízvilágú ételt kapunk.
Amíg pedig fő az ebéd, várakozás közben böngésszük át a finnshop.hu kínálatát.