Mi a böllér alapfelszerelése?
A múlt század végén a legtöbb vidéki háznál még élt a télvíz idején tartott disznótor hagyománya. Bár ma már nem sokan tartanak haszonállatot, akik azonban jobban szeretik saját maguk elkészíteni az ízletes “disznóságokat”, azok ma is előszeretettel hívják össze a rokonokat és barátokat egy jó kis disznóvágásra. A szorgos kezek mellett azonban a megfelelő böllér felszerelés is elengedhetetlen ahhoz, hogy a munka végig gördülékenyen haladjon, és a nap egy vidám lakomával záruljon.
EGY JÓ BÖLLÉR ARANYAT ÉR
Ha valaki manapság otthon szeretné lebonyolítani a disznóölést, ám a meghívott segítők szintén laikusak a témában, akkor ajánlott egy profi böllér szolgáltatásait is igénybe venni a munkához. A sertések ugyanis általában előre érzik a vesztüket, egy vadul ellenálló, több mázsás állat “legyőzése” pedig cseppet sem veszélytelen művelet. Épp ezért, a kábítást és a szúrást mindenképp javasolt szakemberre bízni, de a bontás és a feldolgozás során is jól jön a sok éves tapasztalat.
Egy jól felkészült böllér felszerelése tartalmaz minden szükséges szerszámot a különböző műveletekhez, ezért a nehezebb, több szakértelmet igénylő feladatokat nyugodtan bízzuk rá. Természetesen egy disznóvágás lebonyolítása több ember közreműködését is igényli, ám egy profi segítő mellett sokkal gyorsabban halad a munka. Az ezernyi tennivaló között biztosan mindenki talál magának elfoglaltságot, a végeredmény pedig bőven kárpótolja majd a befektetett energiát.
LEGYEN NEKÜNK IS SAJÁT BÖLLÉR FELSZERELÉSÜNK!
Bár a meghívott böllér minden bizonnyal hozza magával a saját szerszámait, de természetesen a házigazdának is rendelkeznie kell néhány alapvető hentes eszközzel, hogy a résztvevők hatékonyan tudjanak dolgozni. A disznó szúrását és felbontását valószínűleg a szakember fogja elvégezni, a további folyamatokba azonban már a többiek is bekapcsolódhatnak.
Késekből minél többfélével rendelkezünk, annál jobb, de minimum legyen kéznél néhány csontozó- vagy szeletelőkés, illetve bárd a nagyobb darabokhoz. Ezenkívül jó hasznát vesszük még pár csontfűrésznek, bordakihúzónak is.
A húsok feldolgozása mindenképp higiénikus körülmények között történjen, melyhez jól fog jönni néhány vágódeszka, amit egyszerűbb és gyorsabb gyakran megtisztítani, mint egy komplett munkaasztalt.
A nap folyamán biztosan lesz majd olyan személy a csapatban, aki nem lesz megelégedve a vágószerszáma élével. Ezért mindig legyen kéznél néhány minőségi fenőacél vagy élező, amivel pár mozdulattal új életet lehelhetünk a tompa pengékbe, és megszakítás nélkül folyhat tovább a munka. A disznótor végeztével pedig gondosan és alaposan tisztítsuk meg böllér felszerelésünk minden egyes tagját, hogy a legközelebbi alkalommal is azonnal használatra foghassuk őket.
VÁLASSZUNK MINŐSÉGI ESZKÖZÖKET!
Egy finom házi sonkára vagy kolbászra szinte senki sem tud nemet mondani, azonban kétségkívül időigényesebb előállítani, mint elsétálni a legközelebbi húsáru üzletbe. Ha viszont a disznóvágás során végig olyan szerszámokkal dolgozunk, melyek megfelelő minőségűek, és egyszerűen használhatóak, azzal jelentősen meggyorsíthatjuk a munkafolyamatokat.
A német Dick márka húsipari termékeit hentesek, böllérek, séfek is előszeretettel használják, ezért egy otthoni disznótor során is kiválóan alkalmazhatóak. Ráadásul a beszerzésük sem jelent problémát, ugyanis webáruházunk kínálatában számos egyéb eszköz mellett a húsfeldolgozó szerszámok is megtalálhatóak!