Sütés-főzés öntöttvas edényekben: 3 szuper receptötlet
Az öntöttvas edények nem számítanak új keletű találmányoknak, de azt nyugodtan kijelenthetjük, hogy napjainkban a reneszánszukat élik. Egyre többen fedezik fel ezeket a tradicionális konyhai eszközöket, melyekben igazán különleges és ínycsiklandozó ételek készíthetőek.
Egy korábbi cikkünkben már foglalkoztunk az öntöttvas edények használatának alapelveivel, most pedig néhány konkrét receptötletet hoztunk olvasóinknak, melyeket szívből ajánlunk mindazoknak, akik csak most ismerkednek ezekkel az eszközökkel, illetve azoknak is, akik már gyakorlottabbak a használatukat illetően.
SÜLT OLDALAS
Mégis ki tudna nemet mondani egy szaftos, kívül ropogós, belül omlós sült oldalasra? Ha ettől a mondattól Önnek is összefutott a szájában a nyál, akkor mindenképp próbálja ki ezt a receptet.
Hozzávalók:
- 700 g sertésoldalas
- 50 g házi sertészsír
- 3 fej vöröshagyma
- 5-6 gerezd fokhagyma
- 2 ág friss rozmaring
A páchoz:
- 1 dl olívaolaj
- 1 dl sűrű paradicsomlé (nem sűrítmény!)
- 1 kiskanál bors
- 1 kiskanál só
- 1 teáskanál édes fűszerpaprika
Elkészítés: a pác hozzávalóit keverjük össze, majd forgassuk meg benne a megtisztított, felszeletelt oldalast. Érdemes ezt a műveletet már előző nap megcsinálni, és éjszakára hagyni a húst a hűtőben pihenni, így sokkal jobban átjárja a pác és finomabb lesz.
Másnap vegyük elő a húst, majd egy nagyobb öntöttvas lábasban olvasszuk meg a sertészsírt, ha már forr, akkor tegyük bele a bepácolt, lecsepegtetett hússzeleteket és a rozmaringágakat.
Nagy lángon pirítsuk körbe a húsok minden oldalát, és ha már kaptak egy kis kérget, akkor szedjük ki a rozmaringot, és tegyük az edénybe a fokhagymagerezdeket és a nagyobb darabokra vágott vöröshagymát. Öntsünk alá egy kevés vizet, majd fedjük le és alacsony lángon süssük, amíg a hús meg nem puhul, végezetül pirítsuk zsírjára. Tálaljuk tetszőleges körettel, salátával.
ZÖLDSÉGES EGYTÁLÉTEL ÖNTÖTTVAS EDÉNYEKBEN
Ha gyorsan szeretne egy finom és laktató fogást varázsolni az asztalra, akkor egy húsos-zöldséges egytálételnél aligha akad jobb választás.
Hozzávalók:
- 1 kg csirkemellfilé
- 2 db cukkini
- 500 g csiperkegomba
- 1 fej brokkoli
- 2 db piros kaliforniai paprika
- 2-3 szem burgonya
- 3 fej vöröshagyma
- Fűszerek ízlés szerint
Minden hozzávalót tisztítsunk meg, amelyiknek szükséges, annak távolítsuk el a héját (hagyma, burgonya), majd szeleteljük fel. Akár rögtön tehetjük egy nagyobb tálba az egészet, ezután készítsünk fűszeres olajat: olívaolajban keverjünk el tetszés szerinti fűszereket, sót, borsot, oregánót, rozmaringot, majorannát, kakukkfüvet… amit szeretünk.
Ezt a fűszerkeveréket öntsük a hozzávalókra, és keverjük át alaposan, hogy minden egyes hús- és zöldségdarabot átjárjon.
Melegítsük fel az öntöttvas edényt, tegyünk az aljába egy kis zsiradékot, majd öntsük bele a hús és a zöldségek elegyét, fedjük le, és toljuk a 200oC-ra előmelegített sütőbe. Amint minden hozzávaló megpuhult, az étel elkészült.
FRANCIA PIRÍTÓS
Ne higgye, hogy csak főételeket készíthet öntöttvas edényekben! Egy serpenyőben ez a finom desszert sem ördöngösség:
Hozzávalók:
- 500 g szikkadt, édes kalács
- 4-5 tojás
- 1 teáskanál méz
- 1 csipet fahéj
- 1 csipet kardamom
- 1 csipet vaníliaőrlemény
A tojást verjük fel és keverjük el benne a fűszereket és a mézet. A kalácsot szeleteljük fel, majd forgassuk meg alaposan a tojásos keverékben. A serpenyőben olvasszunk vajat és süssük ki a kalácsszeleteket. Tálaljuk vaníliafagylalttal vagy házi lekvárral.
Reméljük, hogy Önnek is sikerélménye lesz a fenti receptekkel, jó étvágyat kíván a finnshop.hu csapata!