Wok serpenyő, az ázsiai konyha remekműve
A távol-keleti gasztronómia hazánkban is egyre népszerűbb, ma már alig akad olyan város, ahol ne lenne legalább egy ázsiai jellegű étterem. Szerencsére a különleges alapanyagok is egyre könnyebben hozzáférhetőek, így semmi akadálya annak, hogy otthon is elkészítsünk néhány ízletes fogást. Ám hogy az élmény teljes legyen, érdemes egy wok serpenyőt is beszerezni, hogy minél jobban életre keltsük az autentikus ázsiai ízvilágot.
MI AZ A WOK SERPENYŐ?
Ez az edény a kínai gasztronómia tradicionális serpenyője, hazájában többszáz éve a konyhák nélkülözhetetlen kelléke. Napjainkban azonban a távol-keleti ételek elterjedésével a wok is szinte a világ minden országában ismertté vált.
Küllemre egy nagyméretű, magas falú serpenyő, aminek a talpa kis átmérőjű, a fala pedig felfelé haladva szélesedik. Hagyományosan öntöttvasból van, de ma már lehet kapni acélból készült, illetve teflonbevonatos darabokat is.
A formájának köszönhetően az alapanyagok gyorsan és egyenletesen készülnek el benne, ezért számos ételhez használható, különféle technikákkal. Mondhatni a kínai konyha “univerzális” darabja.
HOGYAN HASZNÁLJUK A WOK SERPENYŐT?
A woknak azért is van méltó helye minden konyhában, mert többféle módon is készíthetünk ételt benne.
Elöljáróban azonban annyit érdemes tudni, hogy gáztűzhelyen sokkal jobban tudunk vele dolgozni, ugyanis minél jobban fel kell forrósítani az edényt. A mai energiatakarékos elektromos- és indukciós főzőlapoknál ez sokkal lassabban megy végbe, a nyílt lángnál azonban remekül tudjuk szabályozni a hő intenzitását. Nem véletlen, hogy az ázsiai büfékben és éttermekben is mindig lánggal hevítik fel a wok serpenyőt.
Ebből kiindulva a leggyakrabban pirításhoz használják. Ilyenkor a forró serpenyőbe egy kevés zsiradékot tesznek, majd az apróra vágott alapanyagokat beleszórják és sűrűn kevergetik, hogy mindenhol megpiruljon, de ne égjen le. A megfelelő edényen kívül ennél a technikánál nagyon fontos, hogy a hozzávalókat tényleg apróra szeleteljük. Ehhez némi türelemre és persze éles késekre van szükség.
Egy másik kedvelt elkészítési mód a párolás. Ilyenkor a wokot félig megtöltjük vízzel, majd az edényre egy rácsot helyezünk, erre tesszük a párolni kívánt húsokat, zöldségeket. Amikor a víz felforrt, vegyük alacsonyabbra a lángot, majd fedjük le a serpenyőt, és hagyjuk, hogy az alapanyagok megpuhuljanak a forró gőzben.
A wok serpenyő sokoldalúságát mutatja, hogy akár ragut is készíthetünk benne. Ehhez először hirtelen pirítsuk meg a hozzávalókat, majd öntsük fel őket vízzel vagy alaplével, ezután lassú lángon főzzük készre az ételt.
Egy jó minőségű edényben hosszú évekig élvezhetjük a finomabbnál-finomabb ételeket, ám ehhez vigyáznunk is kell rá. Ha a wok teflon vagy más bevonattal rendelkezik, csak fa-, esetleg szilikon kanállal nyúljunk bele, fémmel soha.
Használat után rögtön mossuk el, majd töröljük szárazra. Különösen igaz ez az öntöttvasból készült darabokra, melyek nem tűrik jól a vizet és az áztatást.
MILYEN ÉTELEKET KÉSZÍTHETÜNK A WOKBAN?
Ha megjött a kedve a wokban való sütés-főzéshez, akkor ízelítőül adunk pár ötletet, melyek közül bármelyikkel “felavathatja” a webáruházunkból rendelt új wok serpenyőjét:
- Ázsiai pirított tészta zöldségekkel
- Zöldséges sült rizs
- Narancsos-korianderes rák
- Bazsalikomos pirított csirke
- Szecsuáni csirke
- Édes-savanyú csirkemell
- Csirkefalatkák thai módra
- Kínai ananászos csirkemell
Természetesen ezeken kívül is számos kiváló wok recept akad még, kísérlezetten kedve szerint!