Rövid útmutató a profi késkészlet kiválasztásához
Késekre minden konyhában szükség van, hiszen nélkülük jóformán el sem kezdődhet a főzés, ugyanis nem tudjuk mivel felszeletelni az alapanyagokat. Azonban hatalmas a különbség az amatőr és a profi késkészletek közt, mind a minőséget, használhatóságot és az árat tekintve. Persze silány késekkel is lehet dolgozni, ha a szükség úgy hozza, de a nehézkes használat bárkinek a kedvét elveheti a gasztronómiai kalandozásoktól.
MIRŐL ISMERHETŐEK FEL A PROFESSZIONÁLIS KÉSEK?
Késeket ma már a hipermarketektől kezdve a kifejezetten konyhafelszerelésekre szakosodott üzletekig szinte mindenhol kapni, így közel sem egyszerű eligazodni a hatalmas kínálatban. Pláne, ha valaki célzottan a profi késkészleteket keresi!
A felsőkategóriás vágószerszámok egyik fontos jellemzője, hogy nem (csak) otthoni használatra javasolja őket a gyártó, hanem célzottan a hivatásos séfek, böllérek, hentesek számára. Ezekben a szakmákban ugyanis naponta hosszú órákig dolgoznak a késekkel, így itt különösen fontos a megbízhatóság és a kimagasló minőség. Érdemes tehát ebbe az irányba keresgélnünk.
A másik tipp, hogy kerüljük a “noname”, márkátlan termékeket, és helyettük szavazzunk inkább az olyan jól ismert, több évszázados tapasztalattal rendelkező gyártókra, mint a Fiskars vagy a Dick, akik felsőkategóriás, professzionális késeket is forgalmaznak.
Mindemellett természetesen ne hagyjuk figyelmen kívül az anyaghasználatot, illetve az összeszerelési minőséget sem, amik szintén árulkodó jelek a kés minőségét illetően.
MIBŐL ÁLL EGY PROFI KÉSKÉSZLET?
Ha már “készletről” beszélünk, akkor egyértelmű, hogy nem csak egyetlen késre gondolunk. A különböző munkafolyamatok ugyanis más-más eszközöket igényelnek. A profi késkészletet akár összeállíthatjuk saját magunk is, de természetesen vásárolhatunk egy komplett szettet is, ezzel pedig egyben letudjuk a mizériát.
Ha mégis a saját fejünk után mennénk, akkor az alábbiakra mindenképp szükségünk lesz:
- Egy szakácskés, általános használatra
- Egy kenyérvágó kés, a péksütemények és lágy tészták vágásához
- Egy flexiblis pengéjű csontozó- vagy filézőkés a csontos húsokhoz és halakhoz
- Egy hámozókés, a zöldségek és gyümölcsök héjának eltávolításához
- Egy bárd, a nagyobb, vastagabb csontos húsokhoz
- Egy fenőacél, a kések élének karbantartásához
Ennyi kés már nemcsak otthon, hanem egy étterem konyháján is bőven elegendő. Figyeljünk arra, hogy olyan termékeket válasszunk, amelyeknek a pengéje rozsdamentes acélból készült, a markolata megfelelően illeszkedik, ezenfelül kényelmes a fogása és egyszerű a tisztítása. Egy profi késkészletet célszerű úgy tárolni, hogy a kések ne érjenek egymáshoz, így a pengék hosszan megőrzik az élüket. Tartsuk őket egy direkt e célra való késtartó táskában, vagy legalább használjunk élvédő tokot.
OTTHONRA IS SZÜKSÉG VAN PROFESSZIONÁLIS KÉSEKRE?
Ezt természetesen mindenkinek az egyéni igényei és a pénztárcája szabja meg. Aki nem szeret sokat időzni a konyhában, és naponta maximum 1-2 órát tölt főzéssel, annak nem muszáj professzionális késeket használni.
Bár így is érdemes megbízható, minőségi termékeket választani, de maradhatunk a belépőkategóriás daraboknál, amelyek bőven kielégítik az igényeinket.
De akinek a főzés nem házimunka, hanem inkább hobbi, és szívesen tölt hosszú órákat a konyhában, annak mindenképp érdemes beruháznia egy profi késkészletbe, hogy gördülékenyen haladjanak az előkészületek.
Nézzen körül webáruházunkban, ahol hatalmas választék várja!