Tippek a zöldség- és gyümölcsszeleteléshez
Ha megkérdeznénk néhány (akár hivatásos vagy hobbi) szakácsot, hogy melyik konyhai műveletet kedveli a legkevésbé, akkor a zöldség és gyümölcs szeletelése alighanem kiemelkedő helyen végezne. Nem csoda, hiszen egy olyan feladatról van szó, amikor gyorsan, de egyben mégis precízen és aprólékosan kell dolgozni, hogy a végeredmény megfelelő legyen. Persze itt is akadnak azért olyan trükkök, amivel a folyamat leegyszerűsíthető, és ehhez még csak profinak sem kell lenni.
FRISS ALAPANYAGOK
Minden zöldséget és gyümölcsöt könnyebb szeletelni, ha még “zsenge” állapotban van, azaz keményebb és masszívabb a szerkezete. Különösen igaz ez az olyan, gyorsan romló fajtákra, mint például a paradicsom, padlizsán, eper, barack, stb.
Ezek már néhány napi tárolás után is elkezdenek fonnyadni, megpuhulni, akkor pedig már jóval nehezebb szép szeletekre vágni őket, hiszen inkább csak összenyomja őket a kés vagy a szeletelő. Ezért próbáljuk meg vásárlás vagy betakarítás után minél hamarabb felhasználni.
KÉS HELYETT ZÖLDSÉGSZELETELŐ
Ha gyorsan szeretnénk felkarikázni például az uborkát, cukkinit, sárgarépát, és fontos, hogy egyforma szeleteket kapjunk, akkor a kés helyett érdemes inkább egy speciális zöldségszeletelővel próbálkozni. A Fiskars Functional Form szeletelővel csupán pár mozdulat és az alapanyagok máris szabályosan felaprítva várakoznak majd további sorsukra. Az ujjvédőnek köszönhetően pedig a váratlan balesetektől sem kell tartani.
Egy ilyen eszköz sok esetben kiválthatja a kést, és általában gyorsabb és biztonságosabb is vele a zöldség és gyümölcs szeletelése, tehát mindenképp érdemes egyet készenlétben tartani a fiókban.
PROFI KÉSEK A ZÖLDSÉG- ÉS GYÜMÖLCSSZELETELÉSHEZ
A szeletelőt sajnos nem minden esetben lehet használni, így például kockára vagy julienre vágáshoz marad a jól bevált kés. Persze közel sem mindegy, hogy milyen minőségű szerszámokkal dolgozunk.
Mindenkinek volt már szerencséje olyan késhez, amelynek az éle rég kicsorbult, ezáltal nem elvágja, hanem csak széttrancsírozza az alapanyagokat, ráadásul a markolatát sem lehet stabilan fogni, e kettő pedig garantálja a kudarcélményt.
Ellenben teljesen más a helyzet, ha rendelkezésre állnak a Fiskars Hard Edge kések, melyeknek a pengéi a speciális LZR-EDGE technológiával készültek, amik akár négyszer hosszabb ideig őrzik az élüket, mint hagyományos társaik.
Az ergonomikusan kialakított markolat pedig elősegíti a kényelmes használatot, hogy a kezünk és a csuklónk ne fájduljon meg. Természetesen az sem mellékes, hogy milyen feladatra milyen késeket használunk.
A hámozásra legjobb a speciális hámozókés, ellenben a zöldségek és gyümölcsök szeletelésére használhatjuk a szakácskést vagy a paradicsomszeletelő kést, amivel az említett gyümölcsön (hiszen a paradicsom botanikailag gyümölcsnek számít!) kívül más, puhább alapanyagokat is könnyedén felapríthatunk.
SOK-SOK GYAKORLÁS
Még a legprofibb séfek sem úgy születnek, hogy a kisujjukban van minden mozdulat, hanem csak hosszú évek és rengeteg gyakorlás árán jutottak el arra a szinte, ahol jelenleg tartanak. Pályájuk kezdetén minden bizonnyal nekik is meggyűlt a bajuk a zöldség- és gyümölcsszeleteléssel, ám a kitartó munkának köszönhetően immár rutinosan végzik ezeket a műveleteket.
Ne csüggedjünk tehát, ha eleinte nem sikerülnek szépre a szeletek, és nem lesznek egyformák a kis kockák, hanem gyakoroljunk szorgalmasan, és persze szerezzük be a szükséges eszközöket!